Prawidłowe odżywianie - czy to łatwe?
Dieta jest kluczowym elementem dobrego samopoczucia. Co to znaczy, że trzeba jeść zdrowo? Czy ciężko jest dbać o prawidłową i racjonalną dietę? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym artykule.
Inspiracją do
napisania tego artykułu były moje własne doświadczenia, rozliczne poszukiwania
i próby stosowania zdrowej diety. Kiedy zacząłem zastanawiać się nad tym co
jem, szukałem cennych wskazówek, które miały ułatwić mi zadanie. Jak Internet
jest ogromny, tak nie znalazłem nic wartościowego. Pomijając rozliczne rady z
for internetowych, na próżno było szukać wiarygodnych porad. Teraz mając wiedzę teoretyczną i doświadczenie,
postaram się przedstawić czym jest prawidłowe odżywianie.
Pytanie, które zawarłem w tytule, jest trudne. Nawet teraz, ciężko mi na
nie jednoznacznie odpowiedzieć.
Dla osoby, która
zaczyna zmieniać swoje nawyki żywieniowe, droga do sukcesu będzie trudna. Cały
wysiłek jest związany z nauczeniem się podstawowych zasad odżywiania i
konsekwentnego ich przestrzegania. Nie będzie łatwo, bo człowiek z natury
postępuje tak, jak czynił przez długi czas. Już od samego początku, można
napotkać przeszkodę, którą jest brak czasu. Jeśli praca zabiera ci większość
dnia, będziesz oszczędzał cenne minuty na odpoczynek, zaniedbując dietę.
Jeszcze gorzej, jeśli lubisz i często stołujesz się w miejscach, które serwują
jedzenie typu fast food – szybkie jedzenie lub, jak niektórzy mówią, śmieciowe.
Myślę, że tak ostre określenie tych przekąsek nie jest bezzasadne. Stosunkowo
mała objętość tych dań powoduje, że zaspokajają głód na krótko, zawierają
ogromne ilo ści
węglowodanów i soli oraz stanowią bombę kaloryczną.
Po zrobieniu kilku
kroków na przód, będzie tylko łatwiej. Stopniowo zdrowe nawyki będą czymś
oczywistym. Stosowanie zasad zdrowej diety nie będzie męczące i nie będzie wymagało
ciągłego skupienia. Pewne czynności będziemy robić odruchowo, a inne jak np.
dobór produktów będą czymś naturalnym.
Wniosek z tego
płynie jeden, najtrudniej jest zacząć, a później mamy już „z górki”.
Wcześniej
wspominałem o zasadach dobrego, zdrowego odżywiania, ale nie podałem nic
konkretnego. Tak teraz przedstawię kilka porad, które warto stosować.
Każdy dzień
zacznij od śniadania. Jest to bardzo ważny posiłek, który dostarczy ci energii
do działania od samego rana. Pomijanie śniadania powoduje spowolnienie metabolizmu.
W ten sposób organizm broni się przed wyczerpaniem. Dodatkowo uruchomione
zostają mechanizmy zapewniające gromadzenie energii, czyli mówiąc krótko,
odkładany jest tłuszcz.
Jedz częściej ale
w mniejszej ilości. Zaleca się spożywanie pięciu posiłków dziennie w odstępach
3 – 4 godzinnych. Zapewnia to stały dopływ energii potrzebnej do pracy i utrzymuje
metabolizm na wysokim poziomie. Regularne posiłki chronią przed dużymi
wahaniami stężenia glukozy we krwi, co warunkuje prawidłowe działanie insuliny.
Niejedzenie przez dłuższy czas powoduje wyczerpanie organizmu, zmęczenie i
spalanie mniejszej ilości kalorii.
Nie opuszczaj
posiłków. To, że nie zjesz jednego dnia, nie pomoże w zachowaniu wymarzonej
wagi. Organizm nie da się oszukać i przyjdzie taki czas (za dzień czy dwa),
kiedy zjesz z
naddatkiem i to
dużym.
Posiłki spożywaj
powoli, nie śpiesz się. Usiądź wygodnie i w takiej pozycji jedz. Połykaj małe
kęsy, które wcześniej dobrze pogryź. Zapewni to odpowiednie zwilżenie pokarmu i
jego rozdrobnienie. Długie żucie pozwoli także na wstępne trawienie przez
enzymy zawarte w ślinie.
Jedz ostatni
posiłek minimum dwie godziny przed snem. Nie kładź się zaraz po jedzeniu. Spoczynek
bezpośrednio po posiłku uniemożliwia pełny obrót substancji odżywczych. Są one
szybko metabolizowane i magazynowane jako glikogen, a dalej jako tłuszcz.
Spanie z pełnym żołądkiem przyprawia o dyskomfort. Mogą wystąpić wzdęcia, zgaga
i ból brzucha.
Dbając o sylwetkę
lub chcąc się pozbyć zbędnych kilogramów, zrównoważ liczbę przyjmowanych
kalorii z liczbą jakiej potrzebujesz. Dzienne zapotrzebowanie na kalorie można
wyliczyć stosując powszechnie dostępne przeliczniki. Nie zapominaj o aktywności
fizycznej.
Spożywaj owoce i
warzywa, nie ograniczaj ich liczby. Produkty te są bogatym źródłem błonnika i
witamin.
Nie zapominaj o
produktach zbożowych. Są one ważne, ale wybieraj produkty pełnoziarniste.
Ogranicz spożycie
tłuszczy. Staraj się je przyjmować w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych,
które korzystnie wpływają na organizm. Nasycone kwasy tłuszczowe są wrogiem
organizmu i ich nadmierne spożycie doprowadza do otyłości, miażdżycy i zawału
serca.
Pij dużo wody, a
staraj się unikać napojów słodzonych.
Wybieraj produkty
świadomie, czytając ich etykiety. Lektura składu niektórych przetworów
przyprawia o zawrót głowy, a gdy dojdziesz do szeregu ulepszaczy „E”,
przypomnisz sobie tablicę Mendelejewa.
Ogranicz spożycie
soli. Choć zawiera ona jod, jej zbyt duże spożycie predysponuje do rozwoju
nadciśnienia tętniczego. Zaleca się dzienne spożycie 2 gram soli. Pamiętaj, że
niektóre przetwory posiadają w sobie ten związek.
Ważne jest, aby
ograniczyć używki. Alkohol w nadmiarze szkodzi, naprawdę. Zdrowo jest wypijać
jeden do dwóch kieliszków czerwonego wina dziennie. Papierosy także należy
ograniczyć, do zera. Dlaczego? Chyba nie muszę pisać.
Nie zapominaj o
aktywności fizycznej. Jest ona bardzo ważna, ponieważ zapewnia pełną sprawność
i dobrą kondycję. Dorośli powinni ćwiczyć ok. 40 minut dziennie, a dzieci 60.
Prace domowe, takie jak np. sprzątanie także można zaliczyć do aktywności
fizycznej.
Jak widzisz, wiele
kwestii składa się na definicję prawidłowego odżywiania. Być może przedstawione
zasady wydają się przesadzonymi, ale uwierz, nie są. Nie przerażaj się i nie
zniechęcaj. Nie próbuj wprowadzić wszystkich tych reguł na raz. Działaj powoli,
stopniowo. Zapewni ci to satysfakcję z kolejnych postępów i osiągnięć oraz
ochroni przed zwątpieniem. Po pewnym czasie zobaczysz wyraźną różnicę,
zdecydowaną poprawę. Będzie to bodziec do kolejnych zmian. A wszystko po to, by
żyć długo i zdrowo, by twoje samopoczucie było dobre, a na twojej buzi zawsze
gościł uśmiech. Pamiętaj, warto! Powodzenia!
Starajmy się spożywać więcej produktów bogatych w błonnik. Pamiętajmy, że ciemne pieczywo oraz kaszy gruboziarniste powinny zastępować pieczywo białe. Dlaczego? Błonnik, który zawarty jest w pieczywie ciemnym chroni między innymi jelita przed chorobami nowotworowymi.
OdpowiedzUsuńUnikajmy nadmiaru soli. Oczywiście sól kuchenna ze względu na swój specyficzny skład chemiczny, spełnia bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, a mianowicie wpływa na prawidłową gospodarkę wodną naszego organizmu. Niestety jej nadmiar obciąża nerki. Spożywając też mniej soli obniżamy zagrożenie nadciśnieniem tętniczym.
Pijmy chude mleko - wystarczą chociaż 2 szklanki mleka dziennie, które będą w stanie zapewnić nam odpowiednią i jednocześnie wystarczającą ilość wapnia. Wapń odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Jest to składnik budulcowy kości i zębów. Jest również potrzebny do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz do prawidłowej czynności naszego serca.
Ryby! Jedzmy ryby! Białko mięsa ryb jest lżej strawne niż białko mięsa.
Co ze słodyczami? Oczywiście zaleca się unikanie słodyczy. Chronimy w ten sposób nasze zęby przed próchnicą oraz dbamy o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Należy pamiętać, że cukier poza glukozą, nie dostarcza innych niezbędnych składników odżywczych. Możemy zatem spokojnie spożywać miód.