Wyjątkowe trio: czosnek, imbir i miód.
W polskiej kuchni czosnek i miód są dobrze znane, a imbir dopiero zyskuje na popularności. Wszystkie trzy składniki mają inny charakter, smak i aromat. Choć bywają elementem naszej diety, chyba nie wiemy o nich wiele. Jeśli mam rację, zapraszam do lektury.
CZOSNEK
Czosnek
ma wiele wspólnego z cebulą, ponieważ pochodzi z tej samej rodziny. Od wieków
był stosowany jako przyprawa i środek leczniczy. Nawet dziś, gdy czujemy się
„rozbici”, zwiększamy jego spożycie. Ale czy słusznie? Tak! Ta „lecznicza”
roślina zawiera w sobie substancje, które nadają jej właściwości antybiotyczne
i przeciwwirusowe. Oznacza to, że na wczesnych etapach przeziębienia może pomóc
w zwalczeniu infekcji. Wspomaga niszczenie bakterii w obrębie układu
oddechowego i pokarmowego oraz dezynfekuje drogi moczowe. Ale to nie koniec
korzyści. Czosnek zawiera także szereg innych, dobroczynnych substancji. Należą
do nich związki chroniące przed tzw. wolnymi rodnikami, które przyczyniają się
do starzenia tkanek. Obniża poziom „złego cholesterolu” LDL i trójglicerydów, a
podwyższa stężenie cholesterolu „dobrego” HDL. Chroni zatem tętnice przed
zmianami miażdżycowymi. Ponadto obniża ciśnienie krwi i odpowiada za spadek
stężenia glukozy w surowicy. Dzięki zawartości związków siarki zapobiega
zakrzepicy. Omawiane warzywo zawiera potas, cynk i siarkę, które stanowią
istotne pierwiastki dla naszego organizmu. Niektórzy donoszą także o działaniu
przeciwbólowym czosnku (bóle głowy) oraz o właściwościach, które ułatwiają zasypianie.
Obecnie uznaje się, że zdrowo jest spożywać 3-4 ząbki czosnku dziennie. Ale… co
z przykrym zapachem? Jak się okazuje, umycie zębów czy guma do żucia może być
niewystarczającym rozwiązaniem. Niechciany zapach świetnie niwelują liście
pietruszki, które należy zjeść – i chyba warto to zrobić, zanim wyjściem na
spacer.
MIÓD
Miód jest słodki i zdrowy, a te
cechy rzadko chodzą w parze. Produkt ten znali już Egipcjanie, ale i nam nie
jest obcy. Miód stanowi bogate źródło energetyczne i zawiera dużą ilość witamin
i soli mineralnych. Jest szczególnie polecany dzieciom, sportowcom, osobom w
podeszłym wieku czy kobietom w ciąży. Także diabetycy mogą po niego sięgać, ale
tylko zgodnie z zaleceniem lekarza! Miód do miodu nie jest podobny, a każdy rodzaj
różni się swymi właściwościami.
Miód
gryczany, o bursztynowej barwie i płynnej konsystencji, zawiera rutynę.
Substancja ta wzmacnia naczynia krwionośne i oczyszcza je ze złogów
cholesterolowych oraz przyspiesza gojenie ran. Ten rodzaj miodu zawiera duże
ilości magnezu, wpływając korzystnie na układ nerwowy. Polecany jest
szczególnie chorym z miażdżycą i w stanach wyczerpania nerwowego.
Miód
spadziowy (kolor zielonkawy) wykazuje działanie antybakteryjne i
przeciwzapalne, często stanowi składnik syropów wykrztuśnych.
Miód
lipowy – barwa jasnożółta, ostry smak – jest nieoceniony w leczeniu
przeziębienia i grypy. Jego właściwości wynikają z substancji, które działają
przeciwbakteryjnie, przeciwkaszlowo i przeciwgorączkowo. Ułatwia także
zasypianie i łagodzi stres.
Miód
rzepakowy zawiera szeroką gamę witamin, aminokwasów oraz glukozy. Jego smak
jest słodki, choć czuć nutę goryczki na skutek obecności olejków eterycznych.
Jest łagodny dla wątroby i wspomaga jej funkcję w oczyszczaniu organizmu z
toksyn. Przyspiesza gojenie ran i chroni przed zakażeniami. Jest także polecany
osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Miód
akacjowy korzystnie wpływa na błonę śluzową żołądka, przez co wspomaga
trawienie i zapobiega chorobie wrzodowej. Posiada właściwości przeciwbakteryjne
i moczopędne. Wykorzystywany jest przy wspomaganiu leczenia nerek i schorzeń
dróg moczowych.
Miód
wielokwiatowy wspomaga leczenie chorób serca i pomaga w regulacji ciśnienia
krwi. Wzmacnia organizm osób dotkniętych anemią, chorobami alergicznymi oraz
łagodzi przeziębienie i zapalenie gardła. Znosi uczucie zmęczenia.
IMBIR
W krajach Orientu imbir jest
stosowany od tysięcy lat, do Europy trafił znacznie później. Na szczęście,
także w naszej kulturze doceniono jego właściwości. Początkowo imbir
wykorzystywano do leczenia chorób przewodu pokarmowego i nudności, ze względu
na właściwości łagodzące. Dzisiaj chętnie go wykorzystujemy w zwalczaniu wczesnych
symptomów przeziębienia. Jak przygotować domowy lek z imbiru? Oto najprostszy
przepis: zetrzyj łyżeczkę kłącza imbiru i połącz ją ze świeżym sokiem ja jabłek
lub ananasa albo dodaj do szklanki gorącej wody z dodatkiem łyżeczki miodu. Imbir
wspomaga także pamięć i koncentrację przez poprawę ukrwienia mózgu. Pomaga w
zwalczaniu nadmiernych kilogramów w zdrowy i bezpieczny sposób. Łagodzi objawy
reumatyczne i często jest składnikiem preparatów dostępnych w aptekach. I w
końcu, imbir po prostu smakuje i czasem warto dodać go do przyrządzanych
potraw.
Czosnek, imbir i miód od tej pory
powinny stanowić składniki twojego zaplecza kulinarnego. Nie tylko będą
smakować, ale także działać dobroczynnie. Bądź świadomym konsumentem i ciesz
się z darów natury.
0 komentarze:
Prześlij komentarz