czwartek, 30 października 2014

Mity Medyczne (6) - Jedzenie powoduje ból głowy


To prawda. Niektóre produkty mogą powodować bóle głowy lub powszechnie znaną "migrenę". Jest to dobra informacja dla tych, którzy redukują swoją wagę - mają w kieszeni mocny argument dla przestrzegania diety. Pozostali mają dylemat: jeść i zwijać się z bólu czy obejść się smakiem?


Ból głowy i migrena

Ból głowy powszechnie nazywany jest migreną. Nie jest to synonim, ponieważ słowa te opisują dwa różne stany. Jak je rozróżnić? Najłatwiej: bólem głowy nazywamy wszystkie dolegliwości, które nie odpowiadają cechom migreny.
Migrena są to silne bóle głowy, które mogą trwać do 72. godzin. Charakteryzują się różnym stopniem nasilenia i częstotliwością występowania w ciągu roku. Ból ma charakter tętniący, pulsujący i jest zwykle umiejscowiony po jednej stronie głowy.
Przyczyną bólu są zmiany naczyniowe. W pierwszym etapie naczynia krwionośne są zwężane, w wyniku czego występuje bladość twarzy. Kolejno kapilary rozszerzają się powodując uczucie tętnienia. Ból może być spowodowany jedynie skurczem tętnic.
Wyróżniamy kilka postaci migreny:
  • postać oczna - ból lokalizuje się w okolicy oczodołu, mogą wystąpić nudności i wymioty oraz przejściowe pogorszenie ostrości widzenia,
  • porażenna - to pulsujące bóle głowy połączone z objawami neurologicznymi - np. afazja,
  • stan migrenowy - dolegliwości trwające powyżej 72. godzin.


Jak zapobiegać migrenie? W tym celu można:
  • unikać objadania się i picia nadmiernych ilości płynów,
  • unikać alkoholu,
  • przed snem przemywać twarz zimną wodą,
  • dbać o regularność przyjowania posiłków i dbać o zdrowie fizyczne (sport),
  • unikać pokarmów predysponujących do rozwoju bólu.


Bolesny pokarm

Istnieją pokarmy, które wywołują ból głowy lub migrenę u osób cierpiących na tę chorobę. Trudno jest sporządzić jednorodną listę produktów, które mogą "zaszkodzić". Odpowiedź bólowa na dany posiłek jest reakcją wysoce indywidualną.
Dlaczego jedzenie boli? Zjawisko oparte jest na chemicznym działaniu pokarmu. Zawarte w nim związki powodują dylatację naczyń krwionośnych mózgu, zakwaszają organizm lub reagują z białkami czy hormonami. Wyzwalane reakcje lub powstałe produkty oddziałują na układ nerwowy indukując reakcję bólową.
Produkty wysokiego ryzyka:
  • czekolada - zawiera tyraminę,
  • produkty kofeinowe,
  • niektóre rośliny strączkowe,
  • orzechy arachidonowe,
  • alkohol, głównie czerwone wino,
  • sól i ostre przyprawy,
  • niektóre produkty nabiałowe,
  • ser pleśniowy.


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. O cholera, jako migrenowiec powinnam usunąć z diety wszystko co lubię? :( ale bez kawy, wina i przyprawionych dań, co to za życie... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie będzie tak źle :d Zrób test sprawdzając czy w Twoim przypadku wymienione produkty wzmagają ból: na przykład jedz przez tydzień jeden z ryzykownych produktów (nie łącząc z innymi) i obserwuj powstałe efekty.

      Usuń