sobota, 24 maja 2014

Truskawki


Czerwone, słodkie i soczyste. Czasem zielonkawe w środku i cierpkie. Z cukrem, z polewą lub same - truskawki!


Dobre i zdrowe

Truskawki są dobre, tak po prostu. Ci, którzy lubią te owoce, spożywają je na wiele sposobów: same lub w oprawie smacznych dodatków.
Truskawki stanowią bogate źródło witamin. Zawierają witaminę C w ilościach większych jak owoce cytrusowe! Poza kwasem askorbinowym, zawierają inne witaminy: witaminę A, B1, B2, B3, B6, E oraz kwas foliowy! 
To nie koniec rozpieszczania. W tych czerwonych owocach znajdziemy wiele innych składników mineralnych jak sód, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan i cynk.

Truskawki dla zdrowia

Omawiane owoce zapobiegają zapaleniu stawów oraz chorobom wątroby, w tym kamicy żółciowej. Dzięki dużej zawartości witaminy C, chronią nas przed szkorbutem i kruchością naczyń krwionośnych. Mus truskawkowy jest domowym sposobem leczenia przeziębienia - tutaj znów docenia się zawartość witaminy C. 
Truskawki chronią nasz organizm przed starzeniem. Robią to dostarczając antyoksydantów, czyli substancji, które rozkładają tzw. wolne rodniki - to one w dużej mierze odpowiadają za starzenie się komórek i spadek siły organizmu. 
Owoce te są polecane osobom, które wnikliwie kontrolują swoją wagę. Nie są one kaloryczne, 100 gram truskawek ma jedynie 35 kcal (dzienne zapotrzebowanie osoby o wadze 70 kg wynosi około 2000 kcal). Duża zawartość błonnika w tych owocach także wspomaga utrzymanie szczupłej sylwetki oraz pobudza jelita do pracy. 
Truskawki są słodkie, ale nie nadwyrężają naszej trzustki. Cukier jaki zawierają to fruktoza, która nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny. Oszczędza to trzustkę i chroni przed hiperglikemią, a w dalszej kolejności przed cukrzycą. 

Czasami zielone i cierpkie

Zdarza się, że kupimy truskawki, które są białe w środku, cierpkie i nie mają wiele soku. Dotyczy to głownie wczesnych truskawek lub tych, które kupujemy zimą. Są to owoce, które dojrzewają w "przyspieszonych" warunkach. Producenci dbają jedynie o wygląd zewnętrzny - mają cieszyć oko. Zmniejszona słodycz i barwa wnętrza wynika z niedojrzałości owocu. Jednak jakim cudem są czerwone z zewnątrz? Różne metody pozwalają na osiągnięcie tego efektu. Jedną z technik jest stosowanie etylenu, związku organicznego o wzorze C2H4.

Od kuchni...

Przedstawiam Wam kilka pomysłów na wykorzystanie truskawek. Są to odnośniki do strony internetowej www.smakizycia.pl. Smacznych doznań!

1. Kompot truskawkowo - malinowy: przepis.
2. Makaron z truskawkami: przepis.
3. Sałata z bazylią i truskawkami: przepis
4. Mrożony koktajl truskawkowy: przepis.
5. Jogurt truskawkowy: przepis.


0 komentarze:

Prześlij komentarz